Då var det dags för den första utglesningen i trädgården jag anlade i Lund 2017. Där bestämde jag mig för att göra en landskapsplantering med många olika träd och buskar. I Lund är jorden väldigt lerig och näringsrik och det nybyggda huset hade fått en otroligt packad tomt. Det var ett intensivt jobb när allt skulle jordförbättras och planteras.
Det tog några år innan växterna kom igång och de ytorna som fick full sol där dog många. Det blev helt enkelt för mycket med packad jord och torka. De träd som klarade sig bäst var al, prydnadskörsbär, hassel, häckoxbär, häggmispel och näverlönn. De som klarade sig sämst var körsbärskornell och måbär. Den största överraskningen är alen, på något sätt klarar den av packad jord och etablerar sig snabbt. Nu har det går ca fyra och de flesta träden är väletablerade.
Jag har fått göra en del förändringar med tiden. De har bland annat tagit bort en gång och häcken har förlängts. Fast det jag gjorde i år var att flytta en del växter till en glesare yta. Det är viktigt att göra det i rätt tid, framförallt på denna typen av jord, annars blir de för stora. Fördelen med de flesta av träden jag valde, som al, hassel, prydnadskörsbär är att de genererar stubbskott. Det betyder att jag kan såga ner dem när de blir för stora och de växer upp igen från samma ställe. På så sätt går det att sköta trädgården med röjning.
Några problem som kan uppstå med tiden. Träden kan såklart bli för stora men även om man sågar ner dem hela tiden kan stubben bli för stor för att gräva upp. Jag planterade en del slån i början och de sprider sig med rotskott. De började sprida sig tidigt så de kommer jag förmodligen gräva upp. De ytorna som var fullt solexponerade klarade inte av kombinationen torr och packad lera. Året efter planteringen var det varmaste året på över 100 år. Det är dåliga nyheter för en plantering med barrotade växter. Ännu en anledning till att göra landskapsplanteringar eftersom du planterar många små plantor. Det är okej om många dör, i slutändan kommer ändå bara en liten del stanna kvar.