Nytt år och nya tag!
2023 blev tillsist ett bra år även om det körde ihop sig lite. Jag behövde renovera mitt tak på huset (film på det finns på youtube-kanalen). Det projektet hamnade mitt i regnperioden och tog nästa två månader att slutföra. Det blev tyvärr inget sommarlov för mig eftersom de enda soliga dagarna blev arbetsdagar.
Jag hade även lite problem med mina häcksaxar när jag som mest behövde dem. Det var oerhört opassande att tvingas lämna in båda på service när det bara fanns en återförsäljare av mitt märke. Därför tog det 2-3 månader att få dem servade.
Säsongen fick tillslut ett abrupt slut i november pågrund av enorma mängder regn… jag har nu haft översvämning i källaren sedan mitten av november. Först var det bara grundvatten, sen blev det bajsvatten. Jag fick också en kraftig läcka i taket pågrund av regnet.
Just nu har jag mest översvämning så jag kommer nog inte börja arbeta i mars som jag brukar utan det får bli i april istället. Ber om ursäkt för det och hoppas att vattnet sjunker undan! Har du några frågor om jobb eller översvämning i källaren är det bara att höra av dig!
Jag har blivit en youtuber
Jag har inte varit speciellt aktiv på sociala medier på sistone. Det är svårt med många projekt samtidigt, därför fokuserade jag på filmandet. Det senaste året har jag nämligen filmat allt jag håller på med från odling, renovering till naturvandringar. Under vintern har allt detta materialet blivit till filmer. Det blir mellan 12-14st tio minuter långa filmer på youtube.
Tanken är att bli inspirerar och få upp ögonen för vår vackra natur. Anledningen till att jag började filma var att dokumentera det jag gör. Jag har aldrig filmat tidigare men min bror har hela tiden sagt att jag borde göra det. Nu har jag det och om två veckor kommer jag publicera den första filmen och sen fortsätter det med en film i veckan i några månader.
Jag kommer inte att hålla på med detta för alltid. Planen är att filma i ca tre år eftersom jag har intressanta projekt att filma under ca 3 år. Vi får helt enkelt se hur det går. Jag är otroligt taggad i alla fall!
Jag lägger upp en länk till youtube-kanalen i slutet av inlägget. Det finns inget där än med 3e mars kommer det göra!
Beskärning av vattenskott
Jag har beskurit många träd i mitt liv. Det har varit stora träd fast mest mindre fruktträd. Äppleträd är det mest representerade fruktträdet och det jag funderar på. Läser man gammal litteratur om beskärning från 1800-talet står det om beskärning för mer frukt och mindre sjukdomar. När jag själv studerade lärde jag mig detsamma. Det är en komplicerad och tidskrävande metod.
Jag upplever ofta en annan situation när jag är ute och jobbar hos kunder med fruktträd. De tycker att de har för mycket frukt och vill ha ett mindre träd. Att klippa ett träd för mindre frukt är för mig inget alternativ eftersom det skulle betyda att man klipper bort fruktbärande skott och det skulle resultera i mycket vattenskott. Mina nya funderingar kan dock lösa det problemet lite.
Kunderna vill oftast ha ett mindre träd. Jag har sett många olika tragiska försök att minska storleken på ett fruktträd och det har alltid givit upphov till mycket vattenskott och ett fördärvat träd. Har du ett träd som har fått en massa vattenskott eller om kronan är stor på grund av vattenskott finns det bara ett sätt att minska storleken. Det är såklart bättre att acceptera höjden, men går inte det får man ta ner kronan bitvis med en tredjedel i taget. Tar man ner allt direkt förstör man trädet, det blir mycket jobb hädanefter och det kommer kosta mer pengar i längden och då är det bättre att ta bort trädet.
Genom att gallra bort en tredjedel av kronan, alltså en tredjedel av alla grenar i toppen, jämt utspritt över hela kronan. Inte en tredjedel av höjden på kronan eller en tredjedel av längden på grenarna utan en tredjedel av alla grenar och det gäller hela grenen. Då förblir kronan någorlunda utskuggad och då bildas inte lika många vattenskott. På så sätt kan man metodiskt minska kronan utan att behöva kriga med massa nya vattenskott, men det kommer ta några år. Har man för mycket frukt så kommer en utsugning successivt minska mängden frukt.
Ett träd som saknar vattenskott och ser bra ut rör man inte. Börjar man såga i det begår man ett stort misstag. Du kan inte ändra höjden på ett sådant träd. Acceptera höjden och nöj dig med den solen du får på tomten.
Tjuriga grannar
När jag får förfrågan om att anlägga en trädgård föreslår jag alltid en skogsliknande/naturlig trädgård, eftersom det är så mysigt och billigt. Tyvärr väljer kunden oftast en stor gräsmatta, en häck och ett par träd. Jag föreslår en ovanlig typ som sällan får medhåll eftersom ingen annan har det så. Annorlunda skrämmer många eftersom de är rädda för vad grannarna kommer säga. Det är hemskt. Många av mina uppdrag uppstår ur sådana situationer.
Ofta handlar det också om önskan om en lättskött trädgård. Men en gräsmatta är den mest skötselintensiva delen, eftersom den jämförs med den bästa gräsmattan i grannskapet. Många utvecklar lätt ett lite pedantiskt beteende för det finns inget grannar ser mer snett på än en oklippt gräsmatta. Jag som person går igång på detta och vill skapa något som verkligen sticker i ögonen. Hemma hos mig ser det naturligt och vilt ut, ett charmigt kaos. Gå din egen väg.
Rikards park
Hemma hos mig planerar jag bara större och större projekt. Förra hösten var det en lång rabatt och nu har jag planerat en park på åkern. Den blir en hektar, 10 000 kvm. Jag har pratat med kommunen och tagit åkern ur produktion. Tanken är att plantera en blandning av ätbart och vackert med funktionella lösningar. Halva åkern ligger i solskugga pågrund av höga granar. Där kan jag plantera alla växter som föredrar skugga. På den soliga sidan vill jag skapa ett halvöppet landskap med blommande träd och buskar i ängslik miljö. Det kommer bli en skog på var långsida av åkern så att man kan se över åkern i en obruten linje. Topografin har bestämt utformningen av parken. Enkelt förklarat finns det två dalar och tre toppar. I dalarna är jorden bördigare än på topparna så där kommer den huvudsakliga odlingen ske. På topparna är förutsättningarna för en äng bäst, därför planterar jag inte där. Det är en begränsad yta som jag kan klippa manuellt.
Med odling menar jag framförallt nötbärande träd som hassel, valnöt och äkta kastanj. De träden tar stor plats och får inte plats någon annanstans. Det blir såklart mycket frukt och bär också. Prydnadsdelen handlar mest om körsbärsträd. Det blir en körsbärslund som blommar vackert på våren. Det är ett självklart inslag i en park. Den funktionella delen av parken är alla lähäckar. Längs vägen ska det stå en trädrad som fungerar som en lähäck. På åkern kommer träd och buskar planteras i långa häckar också. Jag vill bromsa de östliga vindarna för att reglera klimatet i trädgården, med mindre vind på sommaren får jag en högre temperatur och det kommer alla flygande insekterna gilla.
Projektet kommer ta hela livet och jag börjar i år. De som tar över efter mig kommer ha en riktigt fet park.
För att summera året…
…så har det hänt en del grejer.
Jag har kommit på ett nytt sätt att skyffla. Det finns två sätt att skyffla, det ena är med en skyffel och det andra är med en skyffel som är ombyggd till en hacka. En dag får jag göra en video om det. Jag behöver i alla fall inte göra den typiska rörelsen som man vanligtvis gör när man skyfflar. Det sparar ryggen men det tar lite på nackmusklerna. Det finns lite jobb kvar att göra.
Planerna att plantera trädraden längs vägen blir uppskjutet på grund av att plantorna var för små. Nu har jag också köpt in buskarna som ska bilda en häck i trädraden. Sammanlagt har jag runt 400 träd och buskar som ska planteras. Det beror lite på att vintern kom tidigt i år så jag hann inte med all plantering. Dubbelt upp nästa år…
Jag har bytt från att driva upp växter på friland till att odla i kruka. Jag har märkt att det är för stor konkurrens på friland. Planen är att kruka om dem med hönsgödsel varje år så att de inte blir rotbundna och de flesta träden ska bara stå i krukan ett halvår. Träden gräver jag upp på våren och krukar in dem så att de utvecklar fina rötter i lugn och ro under växtsäsongen och sen planteras de ut på hösten. På så sätt undviker jag plantering med barrotade växter för de verkar ha lite svårare att etablera sig. De träd som rådjur och harar gillar, bland annat ädellövträd, får jag odla i kruka tills de kommer över beteshöjden. Det är ungefär 100-150 cm. Det kommer ta ett tag, men det är värt besväret.
Jag har bestämt mig för att börja göra trädgård-/naturfilmer. Jag är väldigt engagerad i naturvårdsfrågor och jobbar mycket i min och andras trädgårdar. Det borde inte vara svårt att skapa korta filmer som innehåller natur, trädgård, insekter, djur och så vidare. Det är ett bra sätt att hålla mig sysselsatt på vintern.
Ett år närmre mitt framtida växthus. Jag har bestämt mig för att bygga ett när jag har renoverat huset jag bor i. Det var först tänkt att bygga växthuset om ett år, men jag hittade mögel på vinden som jag måste ta itu med. Nu blir det istället om två år. Det blir mindre stress och jag kan planera projektet bättre.
Jag hade en invasion av hästmyror i mitt tak också och det berodde på den döda veden jag hade lämnat vid huset. För några år sedan tog jag ner några stora björkar runt huset och jag lämnade ett par högstubbar för insekter och fåglar. Det slutade med att hästmyror byggde upp en tillräckligt stor koloni för att invadera huset. De käkade i taket så att jag kunde hörde deras tuggor på natten. Det var jobbigt, så nu ska jag ta bort de stubbarna och flytta dem till ett bättre ställe. Stående död ved är inte bra att ha väldigt nära huset om huset är byggt i träd. Det har jag lärt mig nu.
För övrigt är allt bra. Trädgårdsföretaget har återhämtat sig från Covid-året. Håller tummarna att det fortsätter lika bra.
Dela perenner
Nu är en bra period att dela perenner. Jag använder mig av 100% kompost till i stor sätt allt. Jag har dock märkt att komposten kan bli lite för fuktig för perenner på vintern, därför göra jag detta på våren så att de hinner rota sig. Träd och buskar krukar jag dock upp på hösten. De verkar tåla det.
Jag har knappt delat perenner tidigare eftersom jag tyckte de jag hade hemma var tråkiga. Efter att ha handlat för rätt mycket pengar ändrade jag mitt tankesätt. Jag har för det första inte råd att köpa en massa blommor, sen har jag nog testat tillräckligt många växter för att veta vad som fungerar. Jag har kommit fram till en rätt uppenbar insikt och det är de växter som redan växer här som fungerar bäst. Det är lika bra eftersom det passar bättre med stora sjok av växter i min torpmiljö.
Vad jag nu har sysslat med under våren är att dela växter i trädgården men jag har även grävt upp växter i andra trädgårdar. Jag har ju privilegiet att arbeta som trädgårdsmästare. De växter som finns vid torpet är olika nävor, myskmadra, kaukasisk förgätmigej, ormöga, gulplister, vitsippa, trädgårdsblåklint, skogslök, ramslök, akleja, kungsmynta, citronmeliss med mer. Det är växter som sprider sig snabbt, så de är lätta att dela och när de planteras ut kan de dominera ut andra oönskade växter. Jag har nog skaffat mig 200 nya perenner så det blir gott om planteringar till hösten. Synd att jag inte kom på detta tidigare, det hade sparat mig tusentals kronor. Men ibland har man lite för bråttom.
Min permakultur
Jag är en hobbyodlare eftersom jag älskar trädgård men jag reser mycket. Eftersom jag är borta ofta så går det inte att sköta grönsakerna tillräckligt bra. Det gäller framförallt bladgrönsaker och sådant smått som kräver jämn bevattning osv. Istället för en fullskalig grönsaksodling prioriterar jag istället de grönsakerna jag klarar av. Det blir därför mycket rotfrukter, lök och kål. Jag har märkt att de tål rätt mycket.
De senaste åren har jag dock börjat tillämpa permakulturprinciper. Permakultur är en hopslagning av permanent agrikultur. Det handlar mycket om att odla perenna grönsaker eller att kombinera perenna grönsaker med annuella grönsaker samt buskar och träd. Det är en väldigt hållbar metod för småskaligt jordbruk.
Vi har inte jättemycket perenna grönsaker att använda oss av i Sverige. De vanligaste är sparris, rabarber, jordgubbar, smultron osv. Det finns dock väldigt många vilda växter som går att odla i grönsakslandet och varje år dyker det upp några nya trädgårdsväxter som går att äta. Man får helt enkelt odla ätbara ogräs och prydnadsväxter. Om man kombinerar detta med buskar och träd så börjar det likna permakultur. Genom att kombinera grönsaker och trädgårdsväxter får man något som liknar en rabatt, eftersom det blir flera olika växter och säkert en del blommor. Det är vackert och bra för insekterna och i sin tur bra för oss.
Denna metoden kan fungera bra i mina odlingar. Där har jag satsat på att skapa en stor jordvolym med bra jord. Det är en begränsad yta så det är viktigt att något växer där. Om jag bara skulle satsa på en annuell grönsak som sallad och den skulle dö, då har jag en tom yta. Skulle jag ha ett par perenner där och satsat på lite olika växter och tillåta vissa ogräs, då skulle ytan aldrig stå tom. Permakultur är ett smart sätt att odla hemma men det går även att tillämpa i stadsodling. Det är billigare och mindre skötselkrävande, eftersom man inte köper nya växter hela tiden och därför behöver man inte förbereda för nya planteringar varje år.
Satsa på agroforestry
Något som har inspirerat mig väldigt mycket är agroforestry. Det handlar om att använda träd och buskar i odling. Det är en typ av odling där man varvar trädodling med konventionell odling. Man ser ofta odlingar med långa smala rader med träd och mellan raderna finns långa smala parti med annuella grödor. Det finns flera olika anledningar men varför jag tillämpar denna metoden är enkel. Som jag har nämnt tidigare har jag inte tid att sköta om massa annuella grönsaker. Därför är buskar och träd smart eftersom man sköter dem ett par gånger, sen lever de vidare i hundra år.
Det började som en spontan idé utan att jag visste att det var en grej. Jag gör min egen sylt och åker runt väldigt mycket för att plocka frukt och bär. Därför började jag plantera fruktbärande träd och buskar för att odla det själv. Det har nu eskalerat och utvecklats till en riktig ”forest garden”. På åkern intill min trädgård har jag planterat dessa träden och förra hösten blev jag färdigt till 95%. Planteringen är ca 500kvm stor och innehåller ca 33 olika sorters fruktbärande träd och buskar. Det är många trädgårdsväxter som man vanligtvis inte äter bären från, men man kan och det räcker.
Jag tror detta är framtidens sätt att odla eftersom det är träd och jag borde inte behöver förklara det mer än så.
Jag vill blir självförsörjande men jag har vissa begränsningar. Därför fokuserar jag på de mest värdefulla delarna. Högst upp på listan är protein och det finns framförallt i nötter som hassel, valnötter och äkta kastanjer. Det är träd som har odlats mycket förr i tiden men vi har slutat med det. Nu ska jag försöka skapa en produktion av nötter så att jag kanske kan tjäna lite pengar på det i framtiden. Det går att göra mjöl och andra förädlade produkter av det och det kan också användas till utfodring till grisar som exempel. Det finns många möjligheter.
Höstens projekt är att bygga en ny ”forest garden” på åkern. Min åker är rätt tråkig eftersom det bara växer gräs där. Nu ska jag plantera en trädrad längsmed landsvägen på den 150m långa sträckan. Trädrader var väldigt vanliga förr, men de planteras inte längre. Det tycker jag är synd så jag tar tag i det själv och när jag ändå är i farten blir det med fruktbärande träd och buskar. Jag kommer plantera körsbärsplommon, slån, hassel, äkta kastanj, valnöt, björnbär med mer. Det kommer så småningom bli två rader med värdefulla träd på insidan och utsidan kommer fungera som en barriär. Tillsist blir det en 10 meter tjock odlingsbarriär som avskärmar åkern från vägen. Fördelen med detta är att vildlivet kommer få en fristad på åkern eftersom den blir helt avskärmad från vägen. Klimatet på åkern kommer bli betydligt varmare på sommaren eftersom vinden från nordost blockeras. Det kommer i sin tur gynna insektslivet och jag kommer få en ännu mer fantastisk trädgård.
Ett nytt år
Vi har passerad vintersolståndet och är påväg mot ljusare tider. Jag som arbetar utomhus märker av det väldigt tydligt. Det är otroligt skönt även om de två tuffaste månaderna ligger framför oss. Förra året var ett tufft år på många sätt och vi har förmodligen lika tuffa tider framför oss. Hur som helst måste man fortsätta leva och vara en god människa. Min familj sitter fortfarande i karantän pågrund av situationen men jag har levt en isolerad livsstill i flera år så jag märker inte någon skillnad. Det känns dock konstigt att inte skaka hand med kunder och ibland uteblir kundkontakten helt.
Jag har dock börjat inse att denna livsstilen kanske kommer bli den nya normen. I alla fall för mig. Jag är ingen enstöring men jag har inget emot att vara själv ute på landet. Jag hade inte klarat av att bo i staden, det finns inte tillräckligt mycket att göra. På landet kan jag hålla mig sysselsatt med alla möjliga projekt. Det finns delar av huset som behöver renoveras. Ibland känner jag för att snygga till en stol eller ett bord. Utan trädgårdsarbetet på tomten är jag bara en halv man, på landet blir jag helt. Fastän inte alla känner så tror jag alla har en inre längtan ut till naturen. Jag känner kallet varje dag och det tror jag alla gör om de bara lyssnar tillräckligt noga.