Jord är en grundpelare i odlingen och markkunskap är en vital kunskap. Jag minns lektionerna och fältstudierna i Alnarp när vi grävde gropar. Vad jag lärde mig där är skillnaden på jord och jord. Alla jordar har sina förutsättningar. De kan likna andra jordar men de är oftast väldigt olika. Jag odlar vanligtvis i tre olika jordar: sandjord, näringsfattig morän och matjord. Tre olika jordar som är bra och dåliga på sitt sätt. Vid torpet har jag morän och där driver jag upp träd väldigt bra. I matjorden växer typ allting bra och i sandjorden växer allt långsamt. Kontentan är skillnad på jord och jord. Allting växer inte lika bra överallt, välj rätt växt på rätt plats. Om någon berättar hur man ska odla en växt, fråga vilken typ av jord de har.

Jorden är som sagt en grundpelaren till odlingen, men den går att förbättra. Både på våren och hösten öser jag ner grenar, löv, spån, flis, kompost med mer i jorden. Jag förstår inte riktigt hur allt kan försvinna så snabbt som det gör, men det gör det. Jorden är väldigt hungrig och jordförbättringen är en värdefull process. Vad man ser är att färgen på jorden blir mörkare och strukturen blir stabilare. Allt börjar med jorden, en frisk jord ger friska grönsaker.