Nu är det min absoluta höjdpunkt, skördetider! Man kan tänka sig att det kliar i fingrarna och att man är ivrig att börja rycka upp grönsakerna ur jorden. Jag är dock lite tvärtom. Hela året från sådd, plantering och skötsel till skörd, plantering och sådd är tidskrävande, samtidigt som jag driver en egen firma. Så när det väl är skördetider så glömmer jag att skörda. Tillslut blir det en kamp mellan min tid och sorkarnas hunger. Sorkarna börjar nämligen samla in grönsakerna innan jag hinner göra det. Detta året skördade jag nästan lika många potatisar som jag satte i våras. Det var dock det enda som blev lite misslyckat, tur att jag satte potatis åt en hela arme. Vad jag dock lyckade mest med i år var palsternacka. Förra hösten samlade och sådde jag frön från vild palsternacka och sådde dem tillsammans med inköpta frön från palsternacka. Jag testade även att så palsternacka på våren, men det gav inte alls lika bra resultat. Det blev inte heller någon skillnad på den vilda och trädgårdsvarianten, de lyckades bli lika stora. Jag kommer hädanefter odla min palsternacka på samma sätt. Så dem på hösten i djup och lös jord.

Jag odlar flera olika sorters lök, främst schalottenlök och purjolök. Det blir även en del gullök, rödlök, vitlök, gräslök och topplök. I framtiden kommer jag sluta odla gullök och rödlök, de är inte anpassade till den befintliga jorden. Min grönkål och rödbladig grönkål blev väldigt frodig i år. Det är ganska enkelt att lyckas med kål om man skyddar dem med fiberduk, eftersom kålfjärilar kan bli ett stort problem. Ett tips är att odla bladgrönsaker i ett skuggigare läge. I och med att det inte behövs några blommor, behövs heller inte mycket sol. Dessutom förblir jorden fuktigare i ett skuggigare läge. Jag odlade en del sockerärter och märgärter också. Sockerärter är väldigt goda och de kommer jag fortsätta med att odla. Märgärter är jag dock lite mer osäker på. De har ett stort värde för mig i stora mängder, men de kräver mycket utrymme. Mer grönsaker som jag testodlade var morötter, rotselleri, pumpa, squash och bondbönor

Perenna grönsaker, vilka jag tycker bäst om, kräver inte lika mycket arbete. Jag behöver inte bearbeta jorden på samma sätt som med annuella grönsaker. Jag har gott om jordärtskockor, rabarber, jordgubbar, smultron och sparris. Det är betydligt roligare att utforma trädgården med perenna ätbara växter. De har oftast ett mer varaktigt estetiskt värde eftersom de står kvar utan att de försvinner. Nästa år tänker jag satsa mer på rotfrukter, eftersom det är roligare att laga mat med dem.